22 Nisan 2025 tarihli ve 187 No.'lu VUK Sirküleri ile;
Enflasyon düzeltmesi işlemlerinde kullanılacak 2025/Ocak, 2025/Şubat ve 2025/Mart aylarına ait ortalama ticari kredi faiz oranları açıklanmıştır.
VUK Sirküleri/186 ile;
e-Defter uygulamasına dâhil olanlar tarafından 10 Nisan 2025 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken elektronik defter ve berat dosyalarının yüklenme süresi 18 Nisan 2025 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
30 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 9707 sayılı CK ile;
Yıllara sari olarak yapılan;
- Demiryolu hattı, tramvay, finiküler, monoray, metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri inşaat ve onarım işlerinde ödenen istihkak bedellerinde,
- Gemi inşaat ve onarım işlerinde ödenen istihkak bedellerinde
tevkifat oranı %1 olarak belirlenmiştir.
Bu işler dışında kalan diğer yıllara sari inşaat ve onarım işlerinde ise bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden mevcut tevkifat oranı %5 uygulanmaya devam edecektir.
Karar 1 Nisan 2025 itibariyle yürürlüğe girmiştir.
VUK Sirküleri/185 ile;
2 Nisan 2025 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2024 takvim yılına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 7 Nisan 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
15 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 9583 sayılı CK ile;
15 Mart 2025'ten itibaren uygulanmak üzere sigaralar için ÖTV oranları ile maktu vergi tutarları yeniden belirlenmiştir. Karar ile, sigaraların ÖTV oranlarında indirim yapılarak maktu vergi tutarları yeniden belirlenmiş, asgari maktu vergi tutarları sabit bırakılmıştır.
15 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 9582 sayılı CK ile;
Mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin olarak KDV iadesi talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 10.000.-TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Sözkonusu düzenleme, 1 Nisan 2025 tarihinden itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
8 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımnanan TCMB Tebliği ile;
-Merkez Bankasınca vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 43,25,
-Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 44,25 olarak tespit edilmiştir.
Bu çerçevede 8 Mart 2025 tarihinden itibaren, Vergi Usul Kanunu’nun 281’inci ve 285’inci maddeleri kapsamındaki reeskont hesaplamalarında (senette veya vadeli çekte faiz oranı belirtilmemiş ise) yıllık %44,25 oranı dikkate alınacaktır.
5 Mart 2025 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/184 ile;
6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler nedeniyle ilan edilen mücbir sebep hali 30/11/2024 tarihi itibarıyla sona eren mükelleflerden elektronik defter (e-Defter) uygulamasına dâhil olanlar tarafından oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken defter ve berat dosyalarının yüklenme süresi uzatılmıştır.
6 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/72) ile;
6 Mart 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün hale gelmiştir.
27 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 54) ile;
-1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamına dahil edildiğinden, 3065 sayılı Kanunun 17/4-a maddesine göre bu kazançlara konu teslim ve hizmetlerin KDV’den istisna olacağına yönelik açıklamalar Tebliğe eklenmiştir.
-Bakanlık, indirimli orana tabi teslimlere ilişkin yılı içinde mükelleflere mahsuben iade edilemeyen verginin nakden iadesine yönelik yetkisini sektör, mal ve hizmet grupları ve dönem ayırımı yapmaksızın kullanmaktan vazgeçmiştir. Mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ilişkin iade uygulaması, yılı içerisinde mahsuben, izleyen yıl içerisinde ise nakden veya mahsuben iade şeklinde devam edecektir. Bu düzenleme, 1 Mart 2025'ten itibaren yapılan iade talepleri için geçerli olacaktır.
15 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan VUK Genel Tebliği (Sıra No: 531)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (sıra No: 581) ile;
Sadece LPG Dağıtıcı Lisansı ile LPG Otogaz Bayilik Lisansı sahiplerine yönelik indirimli teminat uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
15 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan VUK Genel Tebliği (Sıra No:582) ile;
2025 hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde kapsam dâhilindeki mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmaması uygun bulunmuştur.
Bu kapsamda enflasyon düzeltmesi yapılmaması uygun bulunan dönemlere ilişkin verilecek geçici gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin ekine bilanço eklenmeyecektir.
Diğer taraftan, 2024 hesap döneminin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmamış olan mükellefler dahil olmak üzere kapsama giren tüm mükelleflerce 2024 hesap dönemi sonuna ait bilançolarda enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.
14 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ ile;
Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, müdürler kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda oluşturulması, tutulması, saklanması ve ibrazı ile bu işlemlerin gerçekleştirileceği sistemin işleyişine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Tebliğ çerçevesinde aşağıda sayılan şirketler bu Tebliğ hükümleri uyarınca defterlerini elektronik ortamda tutmakla yükümlüdür:
a) 1/1/2026 tarihinden itibaren kuruluşu ticaret siciline tescil edilen şirketler.
b) 15/11/2012 tarihli ve 28468 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan anonim şirketler.
Bu şirketler şunlardır; Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri, anonim şirket şeklinde kurulan holdingler, döviz büfesi işleten şirketler, umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler, tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri, ürün ihtisas borsası şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gözetim şirketleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler ile serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketler.
-Yukarıda sayılmayan şirketler ihtiyari olarak bu Tebliğ kapsamındaki defterlerini elektronik ortamda tutabilir. Bu durumda defterlerin tamamı elektronik ortamda tutulacaktır.
-Bu Tebliğ hükümleri uyarınca defterlerini elektronik ortamda tutmaya başlayan şirketler, her ne sebeple olursa olsun söz konusu defterlerini yeniden fiziki ortamda tutamaz.
-Şirketlerin, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde tuttukları defterler geçerli kanuni defterler olarak kabul edilir.
-Elektronik ortamda tutulan defterler için açılış ve kapanış onayı aranmaz.
-Kuruluşundan itibaren defterlerini elektronik ortamda tutacak şirketlerde defterler, şirketin ticaret siciline tescili ile birlikte eş zamanlı olarak sistemde oluşturularak aktif hale getirilecektir.
-Fiziki olarak defter tutmakta iken elektronik ortamda defter tutma yükümlülüğü kapsamına giren şirketler, yükümlülüğün doğduğu tarihten itibaren en geç iki ay içinde Tebliğe ekli Ek-1’deki örneğe uygun düzenlenen bir kararla birlikte notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptıracaktır.
-Defterlerini ihtiyari olarak elektronik ortamda tutmak isteyen şirketler Ek-1’deki örneğe uygun düzenlenen bir kararla, kararın alındığı hesap dönemi içinde notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptırır. Kapanış onayının ilgili hesap dönemi içinde yaptırılmaması halinde, sonraki hesap dönemlerinde elektronik deftere geçiş amacıyla kapanış onayının yaptırılabilmesi ancak aynı hesap döneminde alınacak yeni bir kararla mümkün olacaktır.
-Kapanış onayında noter, kapanışın elektronik deftere geçiş amacıyla yapıldığı bilgisiyle işlemin yapıldığı tarih ve sayıyı fiziki deftere şerh olarak işler. Kullanıcı bilgileri ile defter kapanış bilgilerinin noter tarafından Sisteme tanımlanmasıyla birlikte defterler sistemde oluşturularak aktif hale getirilir.
BDDK’nın 6 Şubat 2025 tarihli ve 11145 sayılı Kurul Kararı ile;
Bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız denetime tabi şirketlerin TL kredi kullanımında uygulanmakta olan yabancı para varlık sınırlamasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.
8 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 8) ile,
7440 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin on dokuzuncu fıkrasına istinaden, mücbir sebep hali 31/5/2025 tarihinde sona erecek mükelleflerin; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki dairelere, anılan Kanun kapsamında 31/8/2025 (bu tarihin resmi tatile rastlaması nedeniyle 1/9/2025) tarihine kadar başvuru yapılabileceği, birinci taksitin (peşin ödeme dâhil) 30/9/2025 tarihine kadar (bu tarihler dâhil), diğer taksitlerin ise takip eden aylarda ödenmesi gerektiği yönünde açıklamalara yer verilmiştir.
1 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 9500 sayılı CK ile;
Mücbir sebep halinin 31/5/2025 tarihine kadar devamına karar verilen borçluların Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine mücbir sebep halinin devam ettiği süre içinde 7256 ve 7326 sayılı Kanunlar kapsamında ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri yeniden belirlenmiştir.
Karar çerçevesinde, mücbir sebep halinin devam etmesine karar verilen borçluların bu yerlerdeki vergi dairelerine anılan Kanunlar kapsamında 6/2/2023 ila 31/5/2025 tarihleri arasında ödemeleri gereken taksitlerden (ödeme süresinin son günü mücbir sebep halinin sona erdiği tarihe rastlayanlar dâhil) birincisinin ödeme süresi; mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitlerin ödeme süreleri de bu ayı takip eden aylık dönemler halinde ödenmek üzere uzatılmıştır.
1 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 9487 sayılı CK ile;
-Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen gelirler ile varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için uygulanan indirimli tevkifat uygulaması 30 Nisan 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
-Kur korumalı hesaplar dâhil TL mevduat/katılma hesaplarına ödenen faiz ve kar payları, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler ve Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç etmiş olduğu varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için uygulanmakta olan indirimli tevkifat uygulamasına ise süre uzatımı yapılmayarak son verilmiştir.
Bu çerçevede;
-Kur korumalı vadeli mevduat ve katılma hesapları ile döviz tevdiat ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında tevkifat oranları; 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda %15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda %12 ve 1 yıldan uzun vadeli olanlarda %10,
-Altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında tevkifat oranları; 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda %15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda %12,
şeklinde belirlenmiştir.
Yukarıdaki yeni tevkifat oranları, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen söz konusu vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kâr payları için geçerli olacaktır.
Karar ile TL mevduat faizleri ile katılım bankaları tarafından TL katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları üzerinden vadesine göre %15, %12 ve %10 oranlarında tevkifat yapılacaktır.
-Diğer taraftan, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlardan %10 oranında (1 Şubat 2025 tarihinden itibaren iktisap edilen; bankalar tarafından ihraç edilen ve vadesi 365 günden az olan bonolar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen bir yıldan kısa vadeli kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlardan %15 oranında),
6362 sayılı Kanun kapsamında kurulan ipotek finansmanı kuruluşları (bu şirketlerin kurucusu olduğu varlık finansmanı fonları ve konut finansmanı fonları dahil) tarafından ihraç edilen; varlığa dayalı menkul kıymetlerden, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden, ipotek teminatlı menkul kıymetlerden ve varlık teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlardan, ilgili menkul kıymetin vadesi 365 günden az olanlardan %15, vadesi 365 gün ve daha fazla olanlardan ise %10 oranında,
tevkifat yapılacaktır.
-Ayrıca, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren iktisap edilen yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kazançlar üzerinden yapılan tevkifatın oranı %10’dan %15’e çıkarılmıştır. Tevkifata tabi olmayan ya da tevkifat oranı %0 olarak belirlenen yatırım fonu katılma belgelerinden sağlanan kazançlara ( %0 oranında vergilendirilen hisse senedi yoğun fon katılma payları ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler) ilişkin tevkifat uygulamasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.
28 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan VUK Genel Tebliği (Sıra No:580) ile;
Borsada rayici olmayan yabancı paraların, Vergi Usul Kanunu gereğince 2024 yılı için yapılacak değerlemelerine esas oluşturacak kurlar tespit edilmiştir.
24 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Çek Defterlerinin Baskı Şekline ve Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktarın Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2025/3) ile;
31/01/2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, çekin karşılığının tamamen veya kısmen bulunmaması halinde muhatap bankanın hamile ödemekle yükümlü olduğu miktar onikibinaltıyüzelli Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Buna göre muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için;
a) Karşılığının hiç bulunmaması halinde,
1) Çek bedeli onikibinaltıyüzelli Türk Lirası veya üzerinde ise onikibinaltıyüzelli Türk Lirası,
2) Çek bedeli onikibinaltıyüzelli Türk Lirasının altında ise çek bedelini,
b) Karşılığının kısmen bulunması halinde,
1) Çek bedeli onikibinaltıyüzelli Türk Lirası veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı onikibinaltıyüzelli Türk Lirasına tamamlayacak bir miktarı,
2) Çek bedeli onikibinaltıyüzelli Türk Lirasının üzerinde ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak onikibinaltıyüzelli Türk Lirasını
ödemekle yükümlüdür.
15 Ocak 2025 tarihli VUK Sirküleri/182 ile;
6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler nedeniyle ilan edilen mücbir sebep hali 30/11/2024 tarihi itibarıyla sona eren mükelleflerden e-Defter uygulamasına dâhil olanlar tarafından 31 Ocak 2025 (10/12/2024 tarihli ve 179 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 10 Aralık 2024, 16 Aralık 2024, 10 Ocak 2025 ve 14 Ocak 2025 tarihleri 31 Ocak 2025 tarihine uzatılmıştır) ile 10 Şubat 2025 ve 14 Şubat 2025 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken elektronik defter ve berat dosyalarının yüklenme süresi 10 Mart 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
15 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7538 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile;
1 Şubat 2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin birinci cümlesinde yer alan “beş” ibaresi “dört” şeklinde değiştirilmiş, böylece işveren primi indirimi %5'ten %4'e indirilmiştir.
Diğer taraftan 7538 sayılı Kanunun 17'nci maddesiyle 5510 sayılı Kanuna geçici madde eklenerek, sözkonusu indirimin imalat sektörü için 31/12/2026 tarihine kadar %5 olarak uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Geçici madde hükmü şöyledir;
“GEÇİCİ MADDE 108- 81 inci maddenin birinci fıkrasının (ı) bendinin birinci cümlesinde yer alan “dört” ibaresi; aynı bentte yer alan şartlarla birlikte işverenlerin imalat sektöründe faaliyet göstermesi halinde “beş” olarak uygulanır.
Bu madde hükümleri 31/12/2026 tarihine kadar uygulanmaya devam edilir. Cumhurbaşkanı, bu maddenin uygulanma süresini 31/12/2027 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir."
15 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (seri No:14) ile;
Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi ve yerli katkı oranı en az %20 olan malların malul veya engelliler tarafından on yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabında uygulanan istisnaya ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.
Bu çerçevede, istisna kapsamında alınacak araçların yerli katkı oranının en az %40 olması şartı getirilmiş, 27/12/2024 tarihi itibarıyla, söz konusu istisnadan yararlanma hakkına ilişkin süre tüm malul ve engelliler için on yıla çıkartılmış olmakla birlikte, istisna kapsamında alınan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satılması veya devrinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamayacaktır.
10 Ocak 2025 tarihli ve 181 No.'lu VUK Sirküleri ile;
Enflasyon düzeltmesi işlemlerinde kullanılacak 2024/Ekim, 2024/Kasım ve 2024/Aralık aylarına ait ortalama ticari kredi faiz oranları açıklanmıştır.
10 Ocak 2025 tarihli VUK Sirküleri/180 ile;
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflerden 2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın altında olanların mücbir sebep hali 31 Mayıs 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
8 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 452)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:579) ile;
Elektronik Ürün Senedi Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında düzenlenen ELÜS Alım Satım Belgesi ile dördüncü fıkrası kapsamında düzenlenen ELÜS İşlem Sonuç Belgesi, Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmış, bu belgelerin düzenlenmesi, gönderilmesi ve kullanımına ilişkin esaslar açıklanmıştır.
ÖTV Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malların maktu vergi tutarları Yİ-ÜFE’de son altı ayda meydana gelen değişim oranında artırılmak suretiyle yeniden belirlenmiş ve 3 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak olan tutarlar Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanmıştır.
31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (sıra No: 6) ile;
1/1/2025 tarihinden itibaren, e-Defter kapsamında olan mükelleflere envanter defterini ihtiyari bir şekilde e-Defter olarak tutabilme imkanı sağlanmıştır. Ancak GİB, faaliyet konusu, mükellefiyet süresi, vergi, şirket veya mükellefiyet türü, aktif büyüklüğü, öz sermaye büyüklüğü, brüt satış hasılatı ve sektör gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak edefter.gov.tr adresinde yayımlanacak duyuru ile envanter defterinin e-Defter olarak tutulmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkilidir.
Uygulamadan yararlananlar tarafından hesap dönemi (özel hesap dönemi dahil) bazında oluşturulacak envanter defterine ilişkin olarak;
a) Açılış onayı yerine geçen hesap döneminin ilk gününe ait e-Defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde hesap döneminin ilk ayını takip eden dördüncü ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde hesap döneminin ilk ayını takip eden dördüncü ayın 14 üncü günü sonuna kadar,
b) Kapanış onayı yerine geçen hesap döneminin son gününe ait e-Defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonu kadar,
oluşturulması, NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalanması/onaylanması ve bu defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulamasına yüklenmesi suretiyle berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halinin alınması zorunludur.
Diğer taraftan aynı Tebliğ ile; Vergi Usul Kanununun 172 ve 173 üncü maddeleri gereğince defter tutmakla yükümlü olan dernek ve vakıfların iktisadi işletmelerinden bilanço esasına göre defter tutanların e-Defter uygulamasına dâhil olmaları zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu maddeler kapsamında defter tutma yükümlülüğü bulunmayan dernek, vakıf, sendika, oda, birlik, federasyon, konfederasyon gibi mükellefler ile kurumlar vergisinden muaf olan kooperatifler ve iflas kararının devamı müddetince iflas halinde olan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunmamaktadır
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;
2025 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi 3 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
2 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB Tebliği ile;
1/1/2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, TTK uyarınca mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranı, sözleşmede öngörülmediği ya da ilgili hükümlerin geçersiz olduğu durumlar için yıllık %53,25 olarak belirlenmiştir.